Aria de acoperire a serviciilor juridice prestate de Moţec Ştefan – Cabinet de avocat pentru clienţii săi, respectiv a consultaţiilor juridice şi a reprezentării în faţa instanţelor de judecată, a executorilor judecătoreşti, a altor instituţii publice locale sau centrale, precum şi a partenerilor comerciali, este una naţională. În acest sens, puteţi vedea o hartă interactivă a României unde sunt evidenţiate localităţile în care am prestat în mod efectiv şi direct servicii juridice pentru clienţii noştri.

+40 356 179 038

office@avocatmotec.ro

ARHIVA ELECTRONICĂ → www.aegrm-timis.ro

Mergi la prima pagină.

MOȚEC ȘTEFAN

CABINET DE AVOCAT

societate profesională de avocatură

"Ca semn al aprecierii serviciilor, cu acordul d-voastră, vă informăm că vom recomanda şi în viitor serviciile juridice prestate de către cabinetul d-voastră de avocatură partenerilor noştri din Slovacia care vor decide să desfăşoare activităţi comerciale în România."

Traduceri autorizate și profesionale (cehă/română)

Copyright © 2007 - Moțec Ștefan - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.

ACASĂ PREZENTAREA CABINETULUI SERVICII OFERITE REFERINȚE CLIENȚI CONTACT

Ce implicații poate avea un simplu copy-paste?
Despre cum să-ți protejezi creația pe internet și despre cum să nu furi din greșeală

Timișoara, 21.11.2023. Timp de citire: 5-6 minute

În ultimii ani, internetul a devenit o extensie a lumii reale: aici muncim, aici ne distrăm, aici ne facem cumpărăturile, aici ne vindem produsele, iar lista poate continua aproape la nesfârșit.

Având în vedere că interacțiunea din mediul online este, în esență, tot o interacțiune între oameni, acest mediu nu a putut rămâne un vest sălbatic pentru prea mult timp, motiv pentru care autoritățile au început să dicteze cum și în ce fel se poate folosi această unealtă.

În tot contextul reglementării, proprietatea intelectuală nu a fost deloc neglijată, motiv pentru care astăzi auzim termeni precum „drepturi de autor”, „copyright”, „fair use”, „copyright infringement”.

În România, actul normativ prin care a fost reglementat acest domeniu este Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, ultima modificare a acesteia având loc în martie 2022.

În primul rând, legea stabilește că „opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată, independent de aducerea la cunoştinţa publică, prin simplul fapt al realizării ei, chiar în formă nefinalizată.”

Astfel, drepturile de autor se nasc prin simplul act de creație, fără a exista alte cerințe de înregistrare, cum ar fi în cazul mărcii, spre exemplu.

Pentru „operele de creație”, în sensul legii, le amintim pe cele mai des întâlnite:

- Scrierile literale și publicistice (spre exemplu, articolele publicate pe bloguri), inclusiv operele orale, cum ar fi cele din cadrul conferințelor;

- Imaginile sau pozele;

- Videoclipurile;

- Compozițiile muzicale (fie că vorbim despre versuri sau doar despre melodie).

De asemenea, legea stabilește și unele lucruri care nu pot beneficia de protecția dreptului de autor, cum ar fi:

- Ideile, teoriile, conceptele sau descoperirile științifice;

- Știrile sau informațiile de presă;

- Textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă sau judiciară;

- Simbolurile oficiale ale statelor sau autorităților public, cum ar fi drapelul sau stema.

CUM POT FOLOSI, ÎN MOD LEGAL, CREAȚIA CUIVA?

În principiu, având acordul scris al autorului, prin care se trasează limitele în care opera acestuia poate fi folosită.

CUM ÎMI POT PROTEJA CREAȚIA PE INTERNET, PENTRU CA ACEASTA SĂ NU FIE FOLOSITĂ DE ALTCINEVA?

Simplul act al realizării operei și aducerea acesteia la cunoștința publicului, sub numele tău, ar trebui să fie suficientă, din punct de vedere legal, pentru protejarea drepturilor tale de autor. Totuși, pentru o extra-protecție, și pentru a nu lăsa loc de interpretare, ar trebui ca pe platforma ta să afișezi Termenii și condițiile de utilizare ale acesteia, redactate într-un mod clar și corect din punct de vedere legal, care să acopere toate situațiile care pot apărea în practică.

CE POT FACE DACĂ CINEVA ÎMI FOLOSEȘTE CREAȚIA, FĂRĂ PERMISIUNEA MEA?

Ca o primă etapă, dacă situația nu este gravă și nu ți-au fost provocate daune materiale sau morale, pentru a încerca să rezolvi problema cât mai eficient și având costuri reduse, am recomanda să apelezi la serviciile unui avocat pentru a trimite o notificare privind încălcarea drepturilor de autor (copyright infringement), prin care îi soliciți făptuitorului să se oprească de îndată din a-ți mai folosi creația. Dacă acesta nu cooperează, îți rămâne deschisă calea unei acțiuni în instanță.

Notificarea menționată nu reprezintă o cerință prealabilă obligatorie – dacă dorești, poți să ceri respectarea drepturilor tale direct în fața instanței de judecată, cu atât mai mult pentru situația în care dorești și despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de autor (de exemplu, pentru câștigul nerealizat, pentru beneficiile realizate pe nedrept de făptuitor sau chiar pentru daunele morale cauzate).

CE SE POATE ÎNTÂMPLA DACĂ ÎNCALC DREPTURILE DE AUTOR ALE CUIVA?

În practică, situațiile pot fi dintre cele mai diverse și pot varia, în funcție de gravitate, de la a primi o notificare de copyright infringement și până la a fi obligat să plătești despăgubiri și amenzi, sau chiar să riști pedeapsa cu închisoarea.

EXEMPLU DE SITUAȚIE IVITĂ ÎN PRACTICĂ: VÂND PRODUSELE UNEI COMPANII MARI, POT SĂ FOLOSESC IMAGINILE DE PE WEBSITE-UL LOR?

Chiar dacă ai impresia că le faci o favoare vânzându-le produsele, și ai crede că este în interesul companiei lor să le promovezi cât mai bine, deși produsul este același, fotografiile sau prezentările făcute de altcineva reprezintă creații care, la rândul lor, sunt protejate prin drepturile de autor. Pe scurt, ori îți faci singur pozele, ori primești acordul autorului de a le utiliza pe ale lui.


Pentru reprezentare sau consultanță juridică în situațiile ce privesc drepturile de autor, cum ar fi redactarea termenilor și condițiilor platformei tale, situațiile în care simți că nu ți-au fost respectate drepturile de autor, negocieri privind vânzarea sau cumpărarea acestor drepturi, sau pentru alte nelămuriri pe care le ai cu privire la acest domeniu, echipa noastră de avocați este pregătită să-ți ofere sprijinul de specialitate de care ai nevoie.

MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat

Prin avocat Nicola David-Alexandru

« Mergi înapoi la toate articolele.

Română

English

Čeština