Acoperire națională
Aria de acoperire a serviciilor juridice prestate de Moţec Ştefan – Cabinet de avocat pentru clienţii săi, respectiv a consultaţiilor juridice şi a reprezentării în faţa instanţelor de judecată, a executorilor judecătoreşti, a altor instituţii publice locale sau centrale, precum şi a partenerilor comerciali, este una naţională. În acest sens, puteţi vedea o hartă interactivă a României unde sunt evidenţiate localităţile în care am prestat în mod efectiv şi direct servicii juridice pentru clienţii noştri.
Contactează-
+40 356 179 038
Sau trimite un e-
"Ca semn al aprecierii serviciilor, cu acordul d-
"La activitatea acestui cabinet de avocatură apreciem în mod deosebit nivelul profesional, siguranţa, flexibilitatea, abordarea directă şi, de asemenea, comunicarea. Datorită acestor însuşiri acest cabinet de avocatură ne-
"Ne declarăm pe deplin mulţumiţi de colaborarea şi comunicarea cu Cabinetul de avocatură şi, de asemenea, dorim să amintim faptul că înţelegerea noastră din punct de vedere financiar a fost respectată fără alte costuri suplimentare."
"Serviciile prestate de dumneavoastră sunt de înaltă calitate şi, de asemenea, onorariile practicate sunt convenabile. Suntem cât se poate de multumiţi."
"Abordarea lor (a cabinetului) este întotdeauna una foarte profesională şi corectă. Apreciem faptul că abordează cazurile noastre direct şi îşi dau toată silinţa pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru nevoile noastre specifice."
"Fiind o societate comercială și având parteneri străini, trebuie să afirmăm că colaborare cu un asemenea cabinet de avocatură ne conferă încredere în dezvoltarea afacerilor în România. De departe, una din cele mai importante realizări a companiei noastre, datorată colaborării cu MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat, este faptul că până în acest moment nu am fost implicați în niciun litigiu, atât cu partenerii noștrii de afaceri sau angajați, cât și cu instituții publice sau terțe persoane."
"Colaborarea cu cabinetul de avocatură o evaluăm ca fiind una foarte corectă, acesta dând dovadă de standarde profesional ridicate, comunicare eficientă, dar şi de disponibilitatea de a satisface nevoile clientului, din aceste motive îl recomandăm tuturor celor care au în vedere înfiinţarea unei societăţi sau orice fel de afaceri în România."
"Serviciile juridice prestate includ: servicii juridice complete, gestionarea agendei juridice în 2006, 2007, 2008, 2009, 2010. (…) Conducerea societăţii apreciează această colaborare ca fiind una foarte pozitivă."
"În ceea ce priveşte soluţionarea problemelor, abordarea d-
"Având la bază o experienţă de mai mulţi ani cu cabinetul de avocatură Moţec Ştefan, putem să recomandăm călduros acest cabinet de avocatură societăţilor nou înfiinţate sau celor care desfăşoară deja o activitate comercială în România. (…) Serviciile prestate sunt la un nivel profesional ridicat, iar comunicarea între firma noastră şi cabinetul de avocatură se desfăşoară fără probleme, deşi societatea noastră are sediul în Oradea, iar cabinetul de avocatură în Timişoara."
Parteneri
Linkuri utile
Adresa cabinetului
Moțec Ștefan – Cabinet de avocat
Piața Victoriei, nr. 4, apt. 13,
300 006, Timișoara
Județul Timiș, România
Copyright © 2007 -
SPEȚĂ -
Timișoara, 14.12.2017
În cuprinsul prevederilor art. 1 alin. 1 din O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor sunt reglementate scopul și obiectivele legii -
Așadar, din cuprinsul dispozițiilor legale sus menționate se observă că prevederile O.G. nr. 21/1992, se analizează și prin prisma răspunderii civile, astfel cum este reglementată de Codul civil, începând cu Capitolul IV. Răspunderea civilă/Secțiunea 1. Dispoziții generale, respectiv art. 1349 și următoarele din Cod.
Potrivit tabloului legislativ în vigoare, în materia răspunderii civile există două feluri de răspundere civilă, una contractuală și alta delictuală. În acest din urmă caz, Codul civil reglementează mai multe ipoteze/situații de răspundere civilă delictuală, care împreună alcătuiesc ceea ce se numește sistemul răspunderii civile delictuale. Astfel, ipotezele de răspundere civilă delictuală reglementate de Codul civil (art. 1349 și art. 1357–1380) sunt limitative: răspunderea pentru prejudicial cauzat prin fapta ilicită proprie, răspunderea pentru prejudicial cauzat prin fapta altuia și răspunderea pentru prejudiciul cauzat de animale, de lucruri și de ruina edificiului.
În speță, Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că la nivel european, răspunderea civilă pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte este reglementată prin diferite acte normative printre care Directiva nr. 85/374/CEE din 25 iulie 1985, în cuprinsul căreia a fost consacrată obligația de securitate în favoarea consumatorilor și de Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor, directive ce au fost transpuse în dreptul român prin Legea nr. 245/2004 privind răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte.
Regimul juridic al răspunderii pentru produsele neconforme este stabilit prin norme imperative, de ordine publică, de la care nu se poate deroga. Astfel, motivează instanța supremă că art. 10 din Legea nr. 245/2004 prevede explicit că orice clauze contractuale de limitare sau exonerare de răspundere a producătorului sunt lovite de nulitate absolută. În schimb, legea nu interzice clauze de agravare a răspunderii producătorului.
Potrivit art. 3 alin. 1 din Legea nr. 245/2004, producătorii sunt obligați să pună pe piață numai produse sigure. Înalta Curte de Casație și Justiție reține că răspunderea distribuitorilor și importatorilor este subsidiară, în sensul că va fi angajată doar dacă producătorul nu poate fi identificat. Prin urmare, cel care răspunde în primul rând este producătorul care a pus bunul în circulație, iar răspunderea verigilor intermediare care comercializează produsele intervine în locul producătorului numai în subsidiar, atunci când producătorul nu poate fi identificat. Totodată instanța supremă apreciază că angajarea răspunderii solidare a producătorului și a distribuitorului poate fi antrenată numai în ipoteza în care aceeași persoană juridică are atât calitatea de distribuitor, cât și pe cea de producător, conform art. 5 din Legea nr. 240/2004.
Conform dispozițiilor art. 7 din OG nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor: distribuitorii au obligația de a se asigura că produsele oferite spre comercializare sunt sigure și respectă condițiile prescrise sau declarate; să nu comercializeze produse despre care dețin informații sau consideră că pot fi periculoase. Din conținutul textului legal amintește Curtea că natura obligațiilor impuse producătorului este „de rezultat”, legiuitorul impunând acestuia o conduită strictă (să pună, să oprească), în timp ce natura obligațiilor impuse distribuitorilor este „de mijloace”, aceștia urmând a depune toate diligențele necesare pentru a atinge un anumit rezultat (de a se asigura că produsele sunt sigure, ceea ce nu impune acestuia decât obligația de a verifica, în limita în care acest lucru este posibil, conformitatea produselor oferite spre comercializare cu standardele de siguranță).
Răspunderea solidară a producătorului și distribuitorului poate fi angajată în solidar numai atunci când se constată că fiecare dintre aceștia nu și-
În speță, reclamanții au solicitat tragerea la răspundere solidară a pârâtei “A”, în calitate de producător și pârâtei “B”, în calitate de distribuitor, pentru fapta ilicită constând în punerea în circulație și oferirea spre vânzare a unui produs, care nu a respectat condițiile igienico sanitare și de siguranță a alimentelor.
Potrivit art. 3 din Legea nr. 245/2004, persoana care răspunde pentru prejudiciul cauzat de defectul produsului său este producătorul, prin producător înțelegându-
În cauză produsul în interiorul căruia a fost identificat corpul străin, a fost produs de către “C”, de la care pârâta “A” l-
Conform art. 5 alin. 2 din Directiva europeană nr. 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001, referitoare la securitatea generală a produselor, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene (JOCE) LII din 15 ianuarie 2002, distribuitorilor li se va cere să acționeze cu grija cuvenită pentru a sprijini îndeplinirea cerințelor de siguranță aplicabilă, în special nefurnizând produse despre care știu sau ar trebui să presupună, pe baza informațiilor aflate în posesia lor sau în calitate de profesioniști, că nu îndeplinesc acele cerințe. De asemenea, în limitele activităților lor respective, ei participă la monitorizarea siguranței produselor introduse pe piață, în special transmițând informații referitoare la riscurile prezentate de produse,
În aplicarea dispozițiilor din directiva europeană, legislația internă, prevede în sarcina distribuitorilor anumite obligații concrete care le incumbă, respectiv aceea de a se asigura că produsele oferite spre comercializare sunt sigure și respectă condițiile prescrise sau declarate și aceea de a nu comercializa produse despre care dețin informații sau consideră că pot fi periculoase. Înalta Curte de Casație și Justiție reține că aceste obligații trebuie privite în strânsă legătură cu natura activității pe care aceștia o desfășoară. În activitatea sa, distribuitorul nu intervine în procesul de fabricație a produsului, având un rol de intermediar între cel care produce bunul respectiv și consumator. Aceasta este și rațiunea pentru care legiuitorul a stabilit în sarcina distribuitorului obligația de a verifica conformitatea produsului, fără a altera integritatea lui, distribuitorul neputând fi tras la răspundere pentru conținutul neconform al produsului, sigilat și preambalat.
Fiind vorba despre un produs alimentar preambalat, distribuitorul, conform dispozițiilor legale, are obligația doar de a verifica integritatea ambalajului, dacă acesta este sau nu deteriorat, dacă este sigur pentru a fi dat spre consum, respectiv dacă se află în termenul de valabilitate, conform mențiunilor înscrise pe ambalaj, de a-
Așadar, nu poate fi apreciată drept culpabilă fapta pârâtei “B” de a oferi spre vânzare produsul preambalat, în interiorul căruia se afla un corp străin, în sarcina acesteia nereținându-
Pentru aceste considerente, instanța supremă a concluzionat că în mod corect curtea de apel a apreciat că răspunzător pentru prejudiciul creat reclamanților este doar pârâta “A”, fiind înlăturată culpa distribuitorului – pârâtei “B” și, în consecință, a respins recursul reclamanților ca nefondat.
În ceea ce privește cuantumul despăgubirilor morale recunoscute de instanța de fond, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că problema întinderii (evaluării) prejudiciului este o chestiune de apreciere a probelor care nu poate fi supusă cenzurii în recurs, fiind o chestiune de netemeinicie. Prin urmare critica recurenților reclamanți, constând în aceea că instanțele de fond și de apel nu au analizat probele administrate în raport de obiectul acțiunii și că au acordat daune într-
În cauză apărarea a fost asigurată de MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat în favoarea distribuitorului – pârâtei “B”, față de care, acțiunea reclamanților a fost respinsă în mod definitiv.
Avocat Lăcătuș Igor
MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat
« Mergi înapoi la toate articolele.