Aria de acoperire a serviciilor juridice prestate de Moţec Ştefan – Cabinet de avocat pentru clienţii săi, respectiv a consultaţiilor juridice şi a reprezentării în faţa instanţelor de judecată, a executorilor judecătoreşti, a altor instituţii publice locale sau centrale, precum şi a partenerilor comerciali, este una naţională. În acest sens, puteţi vedea o hartă interactivă a României unde sunt evidenţiate localităţile în care am prestat în mod efectiv şi direct servicii juridice pentru clienţii noştri.

+40 356 179 038

office@avocatmotec.ro

ARHIVA ELECTRONICĂ → www.aegrm-timis.ro

Mergi la prima pagină.

MOȚEC ȘTEFAN

CABINET DE AVOCAT

societate profesională de avocatură

"Ca semn al aprecierii serviciilor, cu acordul d-voastră, vă informăm că vom recomanda şi în viitor serviciile juridice prestate de către cabinetul d-voastră de avocatură partenerilor noştri din Slovacia care vor decide să desfăşoare activităţi comerciale în România."

Traduceri autorizate și profesionale (cehă/română)

Copyright © 2007 - Moțec Ștefan - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.

ACASĂ PREZENTAREA CABINETULUI SERVICII OFERITE REFERINȚE CLIENȚI CONTACT

Brexitul și permisul de conducere

Timișoara, 21.03.2024


Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană a adus cu sine mici probleme sau situații neașteptate.

Mulți cetățeni români au locuit o bună perioadă de timp în Marea Britanie, ocazie cu care și-au preschimbat permisul de conducere românesc într-unul britanic, iar apoi s-au întors în țară.

Având în vedere că nu toată lumea este la zi cu data expirării documentelor personale, în realitate ne lovim de următoarea situație: cetățean român, cu domiciliul actual în România, dar cu permis de conducere britanic expirat. Având în vedere că persoana locuiește acum în România, își dorește un permis românesc.

Se poate preschimba permisul expirat?

Conform legislației în vigoare, prin excepție, se poate preschimba și permisul de conducere străin expirat, cu unul românesc, dacă este emis de unul dintre statele membre.

O.MAI. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile competente ale altor state cu documente similare românești

„art. 5. Nu pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, chiar dacă au fost eliberate de autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1), următoarele categorii de documente:

[...]

b) permisele de conducere pierdute sau furate ori a căror valabilitate a expirat, cu excepţia celor eliberate de autorităţile statelor membre;”

Conform aceluiași Ordin, art. 1, alin. (5) menționează că „prin state membre se înţelege: statele membre ale Uniunii Europene, altele decât România, statele membre ale Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană, precum şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, până la data încheierii perioadei de tranziţie, aşa cum a fost stabilită, după caz, prin art. 126 sau 132 din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.”

În concluzie, Regatul Unit poate fi considerat stat membru doar până la data stabilită prin art. 126 (sau, după caz, art. 132) din Acordul privind retragerea acestuia din U.E. Mai exact, data de 31 decembrie 2020, având în vedere că acest termen nu a fost prelungit conform art. 132 al aceluiași Acord.

„Se stabilește o perioadă de tranziție sau de punere în aplicare, care începe la data intrării în vigoare a prezentului acord și se încheie la 31 decembrie 2020.”

În concluzie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, Regatul Unit nu mai este considerat stat membru iar permisele de conducere britanice expirate nu mai pot fi preschimbate cu documente românești direct prin intermediul autorităților române.

Ce rămâne de făcut?

Din păcate, în acest caz, permisul de conducere străin expirat nu mai poate fi preschimbat direct în România, fiind necesară apelarea la autoritățile britanice pentru prelungirea valabilității acestuia, în condițiile cerute de statul emitent al documentului.

După prelungirea valabilității, acesta poate fi preschimbat într-un document românesc, fără a fi necesară examinarea sau testarea deținătorului acestui permis, dat fiind că Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este membru al Convenției asupra circulației rutiere, conform Anexei nr. 2 la Ordinul 163/2011.


Pentru asistență de specialitate în acest domeniu, dar și pentru alte situații asemănătoare, echipa noastră de avocați vă stă la dispoziție, la datele de contact indicate.


MOȚEC ȘTEFAN – Cabinet de avocat

Prin avocat Nicola David-Alexandru

« Mergi înapoi la toate articolele.

Română

English

Čeština