Indiferent de vârstă, dacă ești minor sau major, dacă ai domiciliul în străinătate poți obține un pașaport românesc, cu care vei face dovada că ești cetățean român. Înainte de a solicita pașaportul românesc la oficiul consular din țara în care locuiești (pentru că acesta se poate obține doar personal), mai întâi trebuie să te asiguri că ți s-
DEMERS JUDICIAR COLECTIV: Redobândirea cetățeniei române
Având în vedere numărul mare de cereri și solicitări care privesc aceleași drepturi, în legătură cu redobândirea cetățeniei române, cu scopul de a reduce costurile specifice și pentru o implicare socială mai activă, demersul judiciar colectiv presupune posibilitatea de a reuni cererile și de a le introduce într-
Reabilitarea judecătorească: aspecte juridice și practice
Conform art. 169 Cod penal, reabilitarea face să înceteze decăderile și interdicțiile, precum și incapacitățile care rezultă din condamnare. În limbaj plastic am putea spune că aceasta spală trecutul persoanei care a fost condamnată. Reabilitarea judecătorească este acea formă de reabilitare care poate fi acordată doar la cererea persoanei condamnate, a soțului supraviețuitor sau a unor rude apropiate ale acestuia, de către instanța de judecată, prin hotărâre motivată, după verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege în vederea acordării acesteia.
Brexitul și permisul de conducere
Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană a adus cu sine mici probleme sau situații neașteptate. Mulți cetățeni români au locuit o bună perioadă de timp în Marea Britanie, ocazie cu care și-
REABILITAREA DE DREPT: Reintegrarea în societate din punct de vedere juridic
Reabilitarea este instituția de drept penal care face să înceteze decăderile, interdicțiile și incapacitățile care rezultă din condamnare. Dacă finalizarea executării pedepsei închisorii sau liberarea condiționată pot fi văzute ca o reintegrare fizică în societate, prin reabilitarea unui condamnat se înțelege reinserarea socială completă a acestuia, prin repunerea sa în starea și situația pe care o avea înainte de condamnare, făcând ca fostul condamnat să se bucure din nou, fără nicio interdicție, de toate drepturile subiective, politice și social-
Dezbaterea succesiunii, de ce recomandăm să fie efectuată la timp?
Succesiunea este procedura prin care se face transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor persoanei decedate către moștenitorii săi. De cele mai multe ori amânăm să parcurgem această procedură din diverse motive: încărcătura emoțională a momentului care ne împiedică să ne mai gândim la aspectele legale, costurile procedurii, neînțelegerile dintre moștenitori sau poate lipsa unuia dintre moștenitori (fapt pentru care cei mai mulți cred că nu pot dezbate moștenirea).
Educație timpurie – prevederi fiscale
Vești bune pentru părinții care au copii de creșă și grădiniță! În 2024 poți primi 1500 lei lună pentru fiecare copil. Anul 2024 a adus modificări Codului fiscal (din nou), dar de data aceasta vorbim despre facilități fiscale pentru părinții angajați, care au copii înscriși la creșă și grădiniță. Legea prevede o deducere fiscală în limita a 1500 lei/lunar per copil, dar nu mai mult de 33% din salariul de bază, conform locului de muncă ocupat.
La final și început de an: mulțumiri dintr-
1. Clienților
-
-
Datorită faptului că granițele dintre popoare au ajuns să fie din ce în ce mai insesizabile, în practică se ivește des situația în care un cetățean român este căsătorit cu un cetățean străin. După intrarea pe teritoriul României, pentru a putea rămâne legal în țară, este nevoie ca cetățeanul străin să obțină un permis de ședere. Acesta trebuie solicitat cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea dreptului de ședere acordat de viză, conform art. 51, alin. (1) din O.U.G. 194/2002. În cele ce urmează, vom răspunde la cele mai des întâlnite întrebări atunci când ne confruntăm cu problema expusă mai sus.
Începând cu data de 11 noiembrie 2023, sunt aplicabile modificările aduse Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Legea 115/2023 aduce o serie de modificări, cea mai importantă fiind legată de obligativitatea încheierii unui contract PAD (Poliță de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, de către proprietarul acesteia.
Clarificarea situației privind montarea anvelopelor de iarnă
Nevoia de a clarifica situația anvelopelor de iarnă rezultă din faptul că, de-
Uzucapiunea întemeiată pe dispozițiile vechiului Cod Civil, în regiunile de carte funciară
Prin Sentința Judecătoriei Moldova Nouă nr. 50/24.03.2021 s-
În ultimii ani, internetul a devenit o extensie a lumii reale: aici muncim, aici ne distrăm, aici ne facem cumpărăturile, aici ne vindem produsele, iar lista poate continua aproape la nesfârșit. Având în vedere că interacțiunea din mediul online este, în esență, tot o interacțiune între oameni, acest mediu nu a putut rămâne un vest sălbatic pentru prea mult timp, motiv pentru care autoritățile au început să dicteze cum și în ce fel se poate folosi această unealtă.
Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public
Legea avertizorilor este obligatorie începând din 17 decembrie 2023 pentru companiile cu peste 50 de angajați. Societățile comerciale care au peste 50 de angajați trebuie să implementeze noi proceduri legale, în caz contrar riscă amenzi între 3.000 lei și 30.000 lei.
Contractul de superficie în cazul construcției unui imobil pe terenul altuia
Ai construit o casă pe terenul părinților sau al altei persoane? Ce faci când dorești să intabulezi construcția? Cum o poți înscrie în Cartea funciară pe numele tău? Cei mai mulți aleg să înscrie construcția pe numele proprietarului terenului apoi se face o tranzacție deghizată în donație sau contract de vânzare-
Businessul, între valori și vicii (01 -
Articol din seria: ... responsabilitate socială, nu doar business
„Clientul nostru, stăpânul nostru” este un slogan bine cunoscut și reprezintă o regulă de aur pentru un business de succes, având conotații și efecte pozitive. Cu mici (sau mari?) Excepții. Una dintre excepțiile pe care o amintim astăzi este atunci când cerințele clientului intră în conflict cu valorile morale în care crezi, care te definesc, cu însăși conștiința (și responsabilitatea) ta.
Redobândirea cetățeniei române prin instanță
Articolul 11 din Legea nr. 21/1991 a cetățeniei române: (1) Persoanele care au fost cetățeni români, dar au pierdut cetățenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetățenie le-
Eliberarea permisului de conducere românesc la distanță
Eliberarea permisului de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului, de la distanță (din străinătate).
Perfectarea buletinului de identitate pentru cetățenii români aflați temporar în străinătate
Eliberarea unui nou act de identitate (buletin de identitate) în caz de expirare, schimbare domiciliu, modificare date, nume etc., se poate realiza fără prezența titularului actului de identitate, în fața autorității publice competente din România.
Un lucru bun pe care l-
În cadrul clasamentelor realizate anual de către rețeaua internațională de experți Global Law Experts, Moțec Ștefan – Cabinet de avocat primește în anul 2018 distincția de avocat expert în România, specializarea litigii.
Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția I civilă, prin Decizia nr. 1912 din 24 noiembrie 2017 a hotărât că din considerentele Deciziei nr. 369 din 30 mai 2017, prin care Curtea Constituțională a constatat că sintagma…
Că tot s-
Despre Codul Deontologic al Avocatului Român
Începând cu 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare Codul Deontologic al Avocatului Român, adoptat prin Hotărârea UNBR nr. 268/17 iunie 2017, aplicabil cu evidență avocaților români, după cum rezultă din denumirea consacrată de hotărâre…
SPEȚĂ -
În cuprinsul prevederilor art. 1 alin. 1 din O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor sunt reglementate scopul și obiectivele legii -
Reabilitarea disciplinară a salariatului, opera legii sau a angajatorului?
Deși este puțin cunoscută mai ales printre salariați, dar și printre angajatori, reabilitarea disciplinară a salariatului ca instituție juridică nu reprezintă o noutate legislativă, această instituție fiind prevăzută și în…
isoLEX: din respect pentru profesie
În vremurile actuale, tehnologia și sistemele informatice fac parte din viața fiecărui om, indiferent de locul unde se află și chiar dacă unii dintre noi nu am opta pentru tehnologie, însă de multe ori nu prea avem de ales…
Recunoașterea reciprocă a sancțiunilor financiare la nivel european
În materie penală, la nivelul Uniunii Europene, printre altele funcționează un principiu important, și anume, cel al recunoașterii reciproce a sancțiunilor financiare. Însă, foarte puțini cunosc că acest principiu are în vedere…
Conflicte de competențe. Regulator de competență
Cunoaștem cu toții că pe parcursul unui proces de judecată se pot ivi tot felul de incidente procedurale, la care instanța trebuie să dea răspunsuri, raportându-
Profesioniștii, indiferent de statutul lor juridic sunt supuși regulilor de drept civil
Potrivit dispozițiilor art. 36 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 republicată, în cadrul tribunalului funcționează secții sau după caz, complete specializate pentru cauze civile, cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori…
Odată cu Decizia nr. 1/15 februarie 2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în recursul în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial nr. 258 din 6 aprilie 2016, în vigoare din 6 aprilie 2016, s-
Încredere reciprocă angajat -
Cu toții suntem de acord că o relație de muncă, de la începutul acesteia și ulterior pe parcurs, trebuie să aibă la bază un legământ de încredere dintre angajator și salariat. Dacă pe parcursul relației de muncă această încredere slăbește…
Recunoașterea și executarea hotărârilor arbitrale străine – secția I sau a II-
În speță, Curtea de Apel Cluj – Secția a II-
În speță, Curtea de Apel Oradea, având de soluționat un apel declarat de inculpat împotriva sentinței instanței de fond, prin care s-
Dovedește fapte și nu te rezuma la aserțiuni. Întotdeauna caută adevărul, fie măcar cel judiciar. Ascultă și respectă instrucțiunile clientului. Acuză argumentele și nu oponentul. Dovedește-
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în materia competenței teritoriale, regula de drept comun este înscrisă în dispozițiile art. 107 alin. (1) Cod procedură civilă, potrivit cărora cererea de chemare în judecată se introduce…
Oamenii de știință, de regulă, nu cred în coincidențe. Cu toate că luni, 02.10.2017, opiniei publice i-
Auzeam zilele trecute că potrivit statisticii (incomplete, ce-
La data de 1 ianuarie 2017, România și implicit sistemul judiciar românesc a împlinit 10 ani de la aderare la Uniunea Europeană, un moment politic și istoric de o însemnătate aparte și fără precedent...
Furnizarea informaţiilor publice sau având caracter public se regăseşte în Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, care de principiu, recunoaşte accesul liber şi neîngrădit...
PERIOADA DE PROBĂ în lumina ultimelor modificări ale Codului muncii
Durata perioadei de probă s-
Conform noilor prevederi ale Codului muncii, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 40/2011, în vigoare începând cu 30 aprilie 2011, în sarcina angajatorilor a fost instituită o nouă obligaţie,...
Atunci când este vorba de imagine -